Laatste update:

Microsoft Teams in Productie

Hoe kan je Microsoft Teams inzetten om jouw productieomgeving naar een hoger niveau te tillen?

Het voorbije jaar heeft de invoering en het gebruik van Microsoft Teams ter ondersteuning van thuiswerk een hoge vlucht genomen. Door de wereldwijde pandemie zagen veel ondernemingen zich gedwongen om de invoering van digitale samenwerking te versnellen. Nu, een jaar later staat het als een paal boven water dat Microsoft Teams als productiviteitsoplossing hier is om te blijven. Desondanks de geleidelijke terugkeer naar het ‘normale’ werkregime op kantoor. Echter, er valt uit Microsoft Teams naast de chat- en vergaderfunctionaliteiten nog veel meer voordeel te halen. Voor elk denkbaar samenwerkingsscenario is er een plaats voor Microsoft Teams. In deze blogpost focus ik op de productieomgeving en licht ik enkele mogelijke use cases toe.

Microsoft Teams wordt vaak ingezet als de spin in het Office 365 spinnenweb. Met de productiviteitssuite van Microsoft beschik je immers over heel wat verschillende productiviteitsoplossingen.

Teams is de ideale oplossing om de juiste combinatie en configuratie van deze oplossingen eenvoudig ter beschikking te stellen van een team. Toegepast op een productieomgeving is het bijvoorbeeld een idee om een Microsoft Teams team aan te maken voor alle productiemedewerkers waarin per productielijn een kanaal is opgezet. Met deze eenvoudige opzet krijg je meteen al heel wat handige functionaliteiten:

 • Teams Chat
  Tussen verschillende shiften is informatie delen niet meer dan het plaatsen van een eenvoudig chat bericht. In één oogopslag zie je als operator zo meteen of er zich op de productielijn onregelmatigheden hebben voorgedaan.
blog pic1
 • SharePoint Online
  Per kanaal in Teams (onze opzet per productielijn) kan je snel bestanden delen. Wil je per productielijn bv. producthandleidingen ter beschikking stellen of procedures documenteren, dan is dit de ideale locatie. Bovendien kan je snel een vraag stellen aan je collega’s indien er iets niet duidelijk is via Teams en meteen verwijzen naar het document.
blog pic2
 • Microsoft Forms / PowerApps
  Problemen in de productie kunnen via een eenvoudig formulier gemeld worden. Bovendien kan je net zoals met je telefoon meteen foto’s toevoegen om het probleem zo goed mogelijk te documenteren en zo meteen de juiste hulp krijgen.
blog pic3
blog pic
 • PowerAutomate
  Afhankelijk van de melding kan je het achterliggende proces verder stroomlijnen: is een interventie van de onderhoudsploeg nodig, dan is een taak in Planner zo geplaatst. Verder optimaliseren ligt binnen handbereik door de planning af te stemmen op het orderboek en de productieplanning
blog pic6
 • WalkieTalkie Teams App
  Doet er zich een dringend probleem voor, dan kan de juiste expert van dienst meteen gecontacteerd worden en digitaal meekijken, waar die zich ook bevindt.
 

Bovenstaande scenario’s zijn slechts het topje van de ijsberg. Het wordt helemaal interessant als ook operationele data ingezet wordt in Teams. Wil je bv. via een doorgedreven analyse van de verschillende parameters rond je proces naar een ‘golden batch’ toewerken, dan is je IoT data snel via een PowerBI rapport beschikbaar in Teams, direct gekoppeld aan de productielijn en raadpleegbaar voor al je medewerkers. Met de drill-down functionaliteiten en de verschillende visualisatie mogelijkheden van PowerBI kan je zo op zoek naar verbeteringen in het proces of instellingen van de machine. Maar de golden batch komt pas echt in zicht wanneer ook realtime analyse van de IoT data gebruikt wordt om de operatoren ad-hoc te voorzien van de nodige inzichten & tips. Met een notificatie kan je zo inspelen op veranderende omstandigheden en je processen ondersteunen met intelligentie op basis van data.

Wie een sprong in het diepe waagt ziet al snel de eindeloze mogelijkheden van Microsoft Teams ‘as a platform’, de spin in het net.

Wil je graag geïnspireerd worden met meer geavanceerde mogelijkheden? Dan nodigen we u graag uit voor onderstaande webinar.

Tot dan!

Ben Van Mol

Ben Van Mol

Solution Architect Technical Innovation

Webinar: Versterk je operators met IoT en Teams

Laat je inspireren door concrete Industrie 4.0 scenario’s waarbij medewerkers echt het verschil maken.

Categorieën

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde content

Klare.ai zet data en kennis om in collectief brein op de werkvloer

AI-oplossing beschermt data van bedrijven en verhoogt productiviteit

Start to run met het Power Platform

Hoe zorg je, als IT-manager, dat non-IT-medewerkers op termijn de 'Power Platform 10 miles' kunnen lopen […]