Laatste update:

Fluid Framework & Office Scripts

Op de Build conference in mei 2019, toonde Microsoft voor de eerste keer het Fluid Framework aan het publiek. Een open-source samenwerkingstechnologie.

Wat is het Fluid Framework nu eigenlijk, wat houdt het in, waarvoor kan het gebruikt worden? 

Het Fluid Framework is een open-source samenwerkingstechnologie voor zowel Office, als voor third-party applicaties. Deze samenwerkingstechnologie is een samenwerkplatform waarmee updates aan de content, zo goed als real-time doorgevoerd worden in de verschillende applicaties die de technologie gebruiken.

Dit wil zeggen dat een collega van jou een tabel kan aanpassen in een Teams gesprek, op hetzelfde moment dat jij of een andere collega diezelfde tabel open hebt in Excel, en dit ongeacht het device waarmee jij en je collega deze data aan het consumeren zijn. 

Benieuwd als dit binnen jouw organisatie beschikbaar is? Check het op https://fluid.microsoft.com. 

Fluid Framework

Laat ons duidelijk zijn: het Fluid Framework is nog in volle ontwikkeling, al toont de preview en recente aankondigingen aan dat er hierin potentieel zit. 

De eerste integraties zullen we zien terugkomen in Microsoft 365, en meer bepaald in Outlook en Office.com. 

Doordat het Fluid Framework open-source is, kunnen bestaande componenten verder ontwikkeld worden op de specifieke noden van onze klanten, en kan er gekozen worden om componenten zelf te gaan ontwikkelen. 

Toont Microsoft hiermee hoe de toekomst van de Office tools (Word, Excel, PowerPoint, ..) er uit zal zien?  

In deze blog geschreven door Microsoft Office’s design head, Jon Friedman, wordt alvast een deel van de visie en toekomst uitgelegd, hoe de focus meer en meer op de content van een eindgebruiker komt te liggen, in plaats van op de tool waarmee deze content gebruikt wordt. Bij Spikes volgen deze ontwikkelingen in elk geval nauwgezet op om onze klanten hierin correct te adviseren. 

Office Scripts

De goede oude macro’s en VBA-scripts in Excel, echter geen goede combinatie met de Office web client. Iedereen die een Excel in SharePoint opgeslaan heeft waarin gebruik gemaakt wordt van Macro’s heeft het wel ooit meegemaakt: de web en Teams versie werkt niet zoals verwacht, het bestand hoort geopend te worden in de desktop app. Dit is verleden tijd met Office Scripts.

Hiervoor zou Office Scripts een oplossing kunnen bieden. Op het moment van schrijven is deze feature nog in public preview, maar kan wel al gebruikt worden. Al hoort dit geactiveerd te worden door de beheerder van de omgeving waarop je werkt. Indien de Office Script knop nog niet zichtbaar is voor jou, wil dit zeggen dat deze feature nog niet geactiveerd is op de omgeving. 

Office scripts voor Excel Web biedt de mogelijkheid om dagdagelijkse repetitieve taken te automatiseren. De acties die uitgevoerd worden in het werkblad kunnen opgenomen worden met de “Action Reorder”, wat voor jou een script zal creëren. 

Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om dit script zelfs te schrijven. Hiervoor werd de Code editor voorzien. Hier wordt geen gebruik mee gemaakt van VBA, maar wel van TypeScript. Lijkt jou dit iets? Bekijk dan zeker de scripting fundamentals voor Office Scripts.

Nadat je scripts aangemaakt zijn, kunnen ze gedeeld worden met andere mensen binnen de organisatie, zodat ook zij hiervan gebruik kunnen maken. Hierin kan zelfs nog verder gegaan worden: het script dat jij maakte, kan aangeroepen worden vanuit een Power Automate Flow.

Dit opent opnieuw erg veel perspectieven voor automatisatie, waarvoor geen development nodig is. 

Action Recoder:

Action Recoder

Code editor:

Code editor

Office Scripts in Excel on the web

Rens Oosterbos

Rens Oosterbos

Business Innovation Consultant

Categorieën

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde content

Waarom kiezen voor Azure Integration Services?

Azure Integration Services als bouwstenen voor moderne applicatie integratie

Snel en efficiënt een winnend aanbestedingsdossier

Hoe kan je NLP-technieken inzetten in Office 365 en Azure om slimmer samen te werken aan […]