Laatste update:

Een nieuw jaar, een nieuwe liefde

Nieuwjaarsbrief 2016

Liefste klant, Liefste collega,

Mag ik even mijn vreugde met je delen: bij het begin van dit nieuwe jaar heb ik ook een nieuwe liefde gevonden. Ik ben in de wolken. Ik ben verwonderd dat ik mijn nieuwe liefde niet eerder heb ontdekt: ze was heel de tijd in mijn buurt, en ik heb haar niet opgemerkt. Maar nu ik de waarheid heb ontdekt, ben ik in de wolken.

Mijn nieuwe liefde heet ‘Team of Teams’. Nee, niet ‘Team’, zeker niet ‘ik’, maar ‘Team of Teams’. De toekomst kan niet meer stuk. Ik zal hieronder een en ander trachten duidelijk te maken, zodat jij er ook beter van kan worden dit jaar. (‘Sharing is caring’, zeker in een ‘Team of Teams’). Want hoe meer je erbij stilstaat, hoe duidelijker het wordt: we hebben andere en betere samenwerkingsvormen nodig om de technologie-uitdagingen van vandaag en morgen te kunnen aangaan.

Het begrip ’team’ is bekend. Vooral in de sportwereld. Een groep van goedgetrainde hooggespecialiseerde enthousiastelingen die bijna bovenmenselijke prestaties leveren. (Ik overdrijf een klein beetje.) Ook in het bedrijfsleven kennen we dat: een bedrijfsafdeling, een projectteam, een comité dat uitzonderlijke resultaten levert. Maar in de IT-wereld wordt dat moeilijker en moeilijker. Zelfs wanneer alle leden van zo’n gespecialiseerd superteam de koppen bij elkaar steken, kunnen ze tegenwoordig nog niet presteren. Niets is zo frustrerend als je uiterste best doen, en dan nog maar middelmatige resultaten neerzetten. Zucht. De oorzaak: complexiteit (ja, ik bedoel ‘complex’, niet ‘complicated’: zoek het verschil maar eens op). Complexiteit maakt dat er veel invloeden vanuit veel verschillende contexten zijn, en dat die bovendien nog eens wijzigen in de tijd ook. Complexiteit ondermijnt controle. (Leg dat maar eens uit aan een groep rationele denkers wiens opleiding er grotendeels uit heeft bestaan om ’top down’ te analyseren en te systematiseren om controle te hebben.) Het lukt hen niet meer, want zo gauw ze denken controle te hebben, haalt een invloed van buiten hun specialisatiedomein hun zekerheid onderuit.

“It is going to take all of our collective skills and ingenuity to bridge all these new and fantastic technologies to business value & success.”

(S. Nadella)

Komt op de scène: ‘Team of Teams’. Eén IT-team kan op zichzelf geen IT-project meer tot een goed einde brengen. Verschillende teams moeten de koppen bij elkaar steken om goede resultaten te scoren. Of correcter: leden van verschillende teams moeten de koppen bij elkaar steken en tegelijkertijd als één team samenwerken. Een ‘Team of Teams’ is niet gewoon een verzameling van teams. Om een echt ‘Team of Teams’ te implementeren moeten enkele bijzondere voorwaarden worden gecreëerd:

‘Gezamenlijk bewustzijn’ boven ‘Informatie delen’
‘Gedelegeerde uitvoering’ boven ‘Decentrale besluitvorming’
‘Inzicht in het netwerk’ boven ‘Organisatiestructuur’
Teamstructuur’ boven ‘het Plan’
‘Productieve conflicten’ boven ‘Onverschilligheid’
‘Bredere context’ boven ‘Specialisatiedomein’
‘Persoonlijke relaties’ boven ‘Radarwerk’
‘Horizontale relaties’ boven ‘Hiërarchie’

Beste collega, dit is het begin van een samenwerking die je als individu sterker zal maken en die ons als ‘Team of Teams’ succesvoller zal maken. Specialisatie is nodig, maar collectieve verantwoordelijkheid is vitaal. Onze klanten hebben een geïntegreerd advies nodig, dwars door technologieteams heen, en dat is wat wij kunnen leveren.

Beste klant, jij bent deel van ons team. Zonder een gezamenlijk bewustzijn, zonder een goede teamstructuur, zonder kennis van de bredere context en zonder persoonlijke relaties kan het resultaat nooit optimaal zijn. Samen kunnen we er voor zorgen dat jouw IT de voordelen van ‘all these new and fantastic technologies’ ten volle zal kunnen benutten om je businessgebruikers sterker te maken.

Liefste klant, liefste collega, de voorzet is gegeven, ik hoop dat jullie mijn nieuwe liefde willen delen en dat we er samen aan kunnen werken om in 2016 als ‘Team of Teams’ nieuwe successen te realiseren.

Antwerpen, 2 januari 2016.

Je toegenegen teamgenoot,
Marc Vanderheyden
Managing Partner
Spikes N.V.

Categorieën

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde content

Klare.ai zet data en kennis om in collectief brein op de werkvloer

AI-oplossing beschermt data van bedrijven en verhoogt productiviteit

Start to run met het Power Platform

Hoe zorg je, als IT-manager, dat non-IT-medewerkers op termijn de 'Power Platform 10 miles' kunnen lopen […]