Laatste update:

Viva Insights helpt ons bij het digitaal welzijn

Viva Insights brengt inzicht en helpt om je mentale welzijn en dat van je team op de eerste plaats te zetten en tegelijkertijd ook productief te blijven.

Het is altijd een belangrijk aanwezig punt geweest, maar in deze bizarre corona tijden is het nog eens zo belangrijk: ons welzijn. Fysiek en mentaal. De lange periode van thuiswerken brengt uitdagingen met zich mee voor onze mentale gezondheid, het vinden van een goede work life balance. En een groot onderdeel daarvan is ook ons digitaal welzijn.  

We zijn tegenwoordig altijd bereikbaar

We worden dagelijks overspoelt met meldingen, e-mails, chatberichten. Moderne technologie biedt heel veel mooie voordelen, maar tegelijk bezorgt het ons ook een extra vorm van stress. Je herkent het vast wel ’s avonds zit je knus tv te kijken en krijg je plots een melding op je smartphone. Je baas heeft het rapport dat je doorstuurde nagelezen en zijn bemerkingen doorgegeven. Je eerste reflex is misschien ook om dan snel je laptop erbij te willen nemen om ze te bekijken en te verwerken. Het is een mooi voorbeeld van hoe altijd bereikbaar zijn via je smartphone je ook extra druk en stress kan bezorgen. 

Thuiswerk en stress

Daarboven brengt het afstandswerken ook veel uitdagingen met zich mee. Waar je vroeger snel even naar je collega kon lopen om wat te bespreken verloopt deze communicatie nu digitaal. Sinds de start van deze lange thuiswerkperiode is het aantal meetings en ad hoc oproepen dat we dagelijks hebben enorm gestegen. Je herkent vast wel dat het soms lijkt alsof je de hele dag aan het bellen bent en de tijd niet hebt om je even te focussen op je werk. Wat er soms ook voor zorgt dat je net iets langer werkt dan je op kantoor zou doen.  

Het zijn allemaal voorbeelden van situaties in deze vreemde tijden die extra stress met zich meebrengen. Ervaar je deze stress voor een langere periode zonder er een oplossing voor te zien loop je ook het risico op een burn-out. Onderzoek toont ook aan dat in 2021 een stijging was van één derde in het aantal mensen dat lange tijd afwezig is omwille van burn-out. Harde cijfers die de mentale gevolgen tonen van lockdowns en het vele thuiswerk.   

Burn-out en stress vermijden kan op verschillende manieren, maar het is een gedeelde verantwoordelijkheid van jezelf als je werkgever. Werkgevers ondernemen sinds de coronacrisis verschillende initiatieven om hun werknemers met goesting iedere dag te laten werken. Maar wat kan je zelf doen?  

Viva Insights ondersteunt het digitaal welzijn 

Om je te helpen controle te krijgen over je eigen digitaal welzijn heeft Microsoft “Microsoft Viva” in het leven geroepen. Een “Employee Experience Platform” dat communicatie, kennis, leerprocessen, resources en inzichten in gebruikerservaring wilt combineren om werknemers en teams de tools te geven om productief aan de slag te blijven. Het is een erg breed platform met 4 grote modules: Connections’, ‘Insights’, ‘Topics’ en ‘Learning’. Alle 4 gericht op de grote pijlers die ons digitaal werken beïnvloeden. 

In deze blog staan we meer specifiek stil bij Viva Insights voor het bieden van persoonlijke inzichten over je eigen productiviteit en het beter beheren van je eigen werktijd. Viva Insights haakt daarvoor in op verschillende onderdelen en tools binnen het Office 365 pakket. Het verzamelt data over hoeveel meetings je hebt, met wie je deze hebt, met wie je samenwerkt aan documenten, en nog veel meer. Zo krijg je inzicht in waaraan je veel tijd besteedt en het helpt je contacten te onderhouden. Viva Insights is daarnaast ook een coach: het kan je tips geven om je dag beter in te delen, focustijd in te plannen en rust momenten te voorzien.  

Ook voor managers biedt Viva Insights vele voordelen. Je krijgt op realtime data gebaseerde inzichten en aanbevelingen om het welzijn en succes van je team te bevorderen. Zo kan Viva Insights je als manager inzicht geven of er een burn-out dreigt binnen je team, of er veel gewerkt wordt buiten de kantooruren, het geeft je tips zoals bijvoorbeeld het team aanmoedigen focustijd in te plannen en nog veel meer.

Wil jij meer te weten komen over hoe je Viva Insights persoonlijk of als manager kan inzetten? Download dan zeker de gratis whitepaper ‘Iedereen op Teams! Wat nu?’! 

Sara Immegeers

Sara Immegeers

Business Innovation Consultant

Iedereen op Teams! Wat nu?

Hoe maximaliseer je de waarde van Teams voor jouw mensen? Een ‘best practices’-aanpak om elke dag opnieuw maximaal voordeel te halen uit Microsoft Teams…

Categorieën

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde content

De ultieme checklist voor je IT on- en offboarding proces

  In onze vorige blog “5 struikelblokken bij het onboarden van nieuwe medewerkers” is het…

5 struikelblokken bij het onboarden van nieuwe medewerkers

Wat zijn de grootste struikelblokken? En hoe maak je zelf een effectief onboarding programma?