Laatste update:

Virtueel samenwerken in vertrouwen

Het aantal mensen dat nu verplicht van thuis uit dient te werken is enorm. Niet iedereen en niet elk bedrijf was hier even goed op voorbereid. Het overkomt ons. Virtueel samenwerken wordt de komende periode meteen het nieuwe normaal voor elk van ons.  

IT afdelingen draaien overuren om iedereen zo snel en zo veel mogelijk vanop afstand toegang te geven tot alle toepassingen die we nodig hebben om operationeel te blijven. Moderne technische hulpmiddelen zijn onmisbaar in deze tijden, en kunnen veel faciliteren, maar brengen ons daarom niet automatisch terug naar een situatie van ‘business as usual’.

It’s the People, Stupid!

Permanent samenwerken vanop afstand vergt bij de meeste bedrijven een hele aanpassing, zowel qua kennis van de nieuwe thuiswerkers om dit ook effectief te kunnen, als qua team management. Heel wat bedrijven merkten ook snel een terugval in de productiviteit bij het thuiswerken.

De factor ‘mens’ blijkt hierin de meest cruciale:

  • Medewerkers moeten opnieuw leren hoe ze efficiënt kunnen samenwerken met collega’s en partners zonder elkaar fysiek te ontmoeten. Ze moeten in de mogelijkheid gesteld worden om efficiënt te kunnen blijven werken, ze moeten weten wat van hen verwacht wordt, en hoe ze dit elke dag opnieuw kunnen waarmaken;
  • Team managers moeten leren hoe ze hun team virtueel kunnen aansturen, en hoe ze vertrouwen kunnen opbouwen dat permanent afstandswerken ook tot de beoogde resultaten kan leiden.

Beiden moeten hun comfortzone verlaten, beiden moeten actief ondersteund worden om drempels te overwinnen.

Vertrouwen is een essentieel onderdeel en dé basis bouwsteen om goede resultaten neer te zetten. Zonder vertrouwen kan je nooit de ambitie waarmaken om je virtuele teams minstens even productief te laten samenwerken als op kantoor, even secure, en even compliant.

Maar vertrouwen opbouwen vraagt doorgaans heel wat tijd. En die ontbreekt ons nu.

 

Together we make the Change

Om bedrijven maximaal te ondersteunen en bovenstaande uitdagingen snel in de praktijk om te zetten biedt Spikes, samen met onze partner CoreViewgratis het Learning & Adoptie platform rond Microsoft Teams aan voor al uw medewerkers tot september 2020. Dit zonder enige verplichting nadien.

Dit platform biedt alle mogelijkheden om een permanente verbetercyclus rond virtueel samenwerken te implementeren. Het omvat :

  • een rijke bibliotheek aan how-to video training materiaal, volledig toegankelijk vanuit Microsoft Teams, zodat uw medewerkers via selfservice op elk moment het maximum uit Teams kunnen halen;
  • een reeks voorgedefinieerde campagnes rond specifieke gebruiksscenario’s, waarmee u uw medewerkers proactief kan informeren hoe ze effectiever kunnen samenwerken vanop afstand;
  • permanente monitoring van gedetailleerde KPI’s rond virtueel samenwerken, waarbij u gericht initiatieven kan opzetten rond procesverbetering, en de resultaten ervan nauwgezet kan opvolgen;
  • geautomatiseerde campagnes waarbij medewerkers actief geholpen worden om beter te leren virtueel samenwerken, waarbij ineffectief gedrag omgebogen wordt naar productief gedrag.

Is het ook uw wens om uw virtuele teams even productief te laten werken als op kantoor en gebruik te maken van dit gratis platform, neem vrijblijvend contact op met een van onze experten.

Een team van ervaren change managers staan klaar om u te begeleiden en dit snel operationeel te brengen.

Categorieën

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde content

Klare.ai zet data en kennis om in collectief brein op de werkvloer

AI-oplossing beschermt data van bedrijven en verhoogt productiviteit

Start to run met het Power Platform

Hoe zorg je, als IT-manager, dat non-IT-medewerkers op termijn de 'Power Platform 10 miles' kunnen lopen […]