Laatste update:

Tok! Tok! Nieuws uit het kippenhok

Microsoft Cloud & AI gebaseerde ontbijt hack! Of hoe ik mijn kippenhok automatiseerde …

Een IT’er zou geen IT’er zijn als hij niet elke kans die ook maar enigszins naar automatisatie ruikt zou grijpen om in een nieuw avontuur te duiken. Ik geeft toe … af en toe leidt dit wel eens tot frustraties, want elke week  hebben mijn huisgenoten wel een update nodig om niet hopeloos achterop te raken in de digitaliseringsgolf die onze woning teistert. Je zou er versteld van staan op hoeveel intelligente manier je een lichtschakelaar kan aanzetten. Een goede adoptiestrategie ben ik nog niet helemaal de baas.

Mijn laatste nieuwe geeky uitstapje kwam er toen we besloten om op een groene manier groenafval te gaan verwerken: 2 kippen zouden op magische wijze het groenafval gaan verwerken tot hapklare ontbijtjes onder de vorm van een ei.

Top plan zou je denken …maar al snel bleken onze nieuwe bewoners toch met iets meer verwachtingen rond hun nieuwe thuis te zitten dan ze in eerste instantie kregen. Bleek namelijk dat er in het kippenuniversum een groot tijdsverschil is met de tijdzone waarin ik graag vertoef. Het openen van het deurtje van het kippenhok om 8u ’s morgens leidde dan ook steevast tot 2 paar verwijtende ogen die me aanstaarden met een blik die leek uit te schreeuwen: “Waar bleef je zolang?!!”

Problemen zijn er om op te lossen, dus stak ik de handen uit de mouwen en zo kwam het dat Tik en Tok in no time konden beschikken over een eigen zon-aangedreven werkstation, voorzien van een internetconnectie. Taak van het minicomputertje: bij zonsopgang het deurtje openen zodat ik me nog eens kon omdraaien en ’s avonds wanneer de kippen op stok zitten het hok veilig afsluiten.

Voor de geïnteresseerden was de klus snel geklaard met een Raspberry Pi, een add-on module voor de aandrijving van een stappenmotor, 2 tandwielen en wat eenvoudige code in Python.

Fijn, problem solved! Kipjes tevreden, ik tevreden. Maar al snel verdween de zon weer achter de wolken. Die snoodaards bleken te beschikken over een soort kannibaaldrang om zelf met mijn ontbijt aan de haal te gaan. Ik moest me reppen naar het hok van zodra de daad zich voltrokken had, wilde ik van een ongeschonden eitje kunnen genieten. Weg ontbijt!

Maar dan kennen ze de Microsoft Cloud nog niet! Als ik er in zou slagen om de zoveel tijd met een kleine camera (Raspberry Pi camera) en wat extra verlichting een foto te trekken in het hok, dan moest ik enkel het fotootje bezorgen aan de Microsoft Vision API die me mooi zou vertellen of er een eitje op het plaatje stond of niet.

Niet alleen een klein werkstation en WIFI in het kippenhok, maar ook Cloud Power en AI!

En zo geschiedde.

  • De foto nemen bleek meteen vrij eenvoudig. Zelfs met lage lichtsterktes kon ik het zo configureren dat deze toch tot een behoorlijk resultaat leidden.
  • Dankzij Microsoft, dat tegenwoordig zo’n open solution provider is, kon ik slechts met enkele lijnen code de foto met Python opladen naar de cloud.
  • De Computer Vision API zit nauw geïntegreerd in Logic Apps, dus de foto oppikken, doorsturen en het teruggekregen resultaat verwerken: eitje!
  • Notificatie’tje uitsturen, geen probleem! Teams as a Platform gebruiken!

Het eindresultaat:

Als nu mijn huisgenoten nog opgezet zijn met de dagelijkse notificatie (tips rond adoptiestrategieën meer dan welkom!) dan heb ik zoals het Spikes betaamt ‘elke dag mensen met goesting doen samenwerken’ en kan ik met een gerust hart nog wat blijven liggen.

Nu maar hopen dat de kippen geen last krijgen van de wifi stralingen …

Voor wie dit als muziek in de oren klinkt, ben ik altijd bereid om mijn oplossing in meer detail te delen.

Ben Van Mol

Ben Van Mol

Solution Architect

Categorieën

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde content

Klare.ai zet data en kennis om in collectief brein op de werkvloer

AI-oplossing beschermt data van bedrijven en verhoogt productiviteit

Start to run met het Power Platform

Hoe zorg je, als IT-manager, dat non-IT-medewerkers op termijn de 'Power Platform 10 miles' kunnen lopen […]