Laatste update:

Spikes bundelt met innovatief dataplatform besmettingsgraad en werkplanning voor zorgsector

Spikes ontwikkelde een oplossing voor twee noden die het Zorgbedrijf in Antwerpen signaleerde: accurate managementinformatie over de besmettingssituatie en een tool om vrijwilligers op een veilige manier in te zetten.

Accurate managementinformatie: noodzaak in crisistijd

Werner Vanhees (CFO/COO): “Spikes wilde Zorgbedrijf Antwerpen zo snel mogelijk een inzicht laten verwerven in de besmettingsgraad bij de medewerkers en cliënten in hun organisatie. Door de juiste data te linken met werkplanning, track & trace en andere relevante gegevens, wordt het voor het managementteam mogelijk om eventuele besmettingen snel te traceren. Met deze informatie kunnen ze betrouwbare maatregelen nemen voor de ziekenhuizen en woonzorgcentra. Als het nodig is kunnen ze op basis van deze accurate data proactief beginnen testen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen of zelfs een volledig team, afdeling of zorginstelling afzonderen.”

Digitale bundeling van nazorg voor ex-patiënten, inclusief vrijwilligersaanbod

Werner Vanhees: “Vervolgens wilde Spikes het laagdrempelig platform Kwiekzilver verder uitwerken. Via deze website biedt het Zorgbedrijf medische en paramedische nazorg aan én de hulp van enthousiaste Antwerpse vrijwilligers. In de nasleep van Corona kunnen zorgbehoevenden via deze website ingeven wat ze nodig hebben. Zij worden gematcht met zorgverleners of met vrijwilligers, allen gescreend op het virus, zodat de zorg veilig kan gebeuren.”

Partners in het project

Voor deze oproep van de stad Antwerpen dienden 130 bedrijven en organisaties een project in. Veel voorstellen werden ingediend door multidisciplinaire teams die de kansen wilden grijpen die digitalisering in deze uitzonderlijke situatie biedt.
Voor dit project werkten het IT-bedrijf Spikes samen met Zorgbedrijf Antwerpen. Bingli leverde de digitale applicatie die test op Covid-19. Studenten Healthcare Management van Thomas More werkten tijdens hun stage mee door hulp te bieden via een helpdesk en vragen rond het correct invullen van de Covid-19-test te beantwoorden.

Samenwerken aan innovatie

Samenwerken in een multidisciplinair team bleek een meerwaarde voor dit project.
Werner Vanhees: “We analyseerden samen met de IT-dienst van Zorgbedrijf Antwerpen de bestaande informatiesystemen. Om de applicatie te laten slagen hadden we up-to-date en correcte data nodig.
Om besmettingen in de zorginstelling te detecteren, publiceerde Spikes de anonieme Bingli-vragenlijst op het intranet van Zorgbedrijf. Deze werd gepersonaliseerd ingevuld door elke medewerker en patiënt. In een volgende stap analyseerde de start-up de resultaten van geteste personen en de besmettingssituatie per zorginstelling. Alle relevante managementinfo bundelde Spikes in een databord. 

De dashboards waren in mei beschikbaar. Ze geven per instelling de besmettingen, vermoedelijke besmettingen of genezen medewerkers en cliënten in kaart. Gelukkig is de epidemie ingedijkt, maar dit dashboard is up en running voor een mogelijke tweede golf. En niet alleen voor Zorgbedrijf Antwerpen; het bord is erg generiek geconcipieerd en kan vlot in andere organisaties geïmplementeerd worden.

Begin juni werd het platform Kwiekzilver geactiveerd voor regio Antwerpen. Andere gemeenten gebruikten dit platform reeds om de zorgvraag van patiënten te matchen met het zorgaanbod. Dit platform werd opgezet voor Zorgbedrijf Antwerpen en gecombineerd met databases van vrijwilligers uit netwerken van het Zorgbedrijf, de Gezinsbond en organisaties als Femma.”

Had je graag meer uitleg over dit project of wens je samen met onze professionals te bekijken hoe jouw zorginstelling digitaal kan innoveren? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek. 

Samen met:

Categorieën

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde content

Slim kennisbeheer voor een beter klantenservice

Een excellente klantenervaring bieden wordt eenvoudiger wanneer beschikbare kennis op de juiste manier wordt…

Van Dark data naar Smart data

Ontsluit het potentieel van jouw data met SharePoint Syntex & het Spikes tagging framework