Accurate managementinformatie: noodzaak in crisistijd
Werner Vanhees (CFO/COO): “Spikes wilde Zorgbedrijf Antwerpen zo snel mogelijk een inzicht laten verwerven in de besmettingsgraad bij de medewerkers en cliënten in hun organisatie. Door de juiste data te linken met werkplanning, track & trace en andere relevante gegevens, wordt het voor het managementteam mogelijk om eventuele besmettingen snel te traceren. Met deze informatie kunnen ze betrouwbare maatregelen nemen voor de ziekenhuizen en woonzorgcentra. Als het nodig is kunnen ze op basis van deze accurate data proactief beginnen testen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen of zelfs een volledig team, afdeling of zorginstelling afzonderen.”
Digitale bundeling van nazorg voor ex-patiënten, inclusief vrijwilligersaanbod
Werner Vanhees: “Vervolgens wilde Spikes het laagdrempelig platform Kwiekzilver verder uitwerken. Via deze website biedt het Zorgbedrijf medische en paramedische nazorg aan én de hulp van enthousiaste Antwerpse vrijwilligers. In de nasleep van Corona kunnen zorgbehoevenden via deze website ingeven wat ze nodig hebben. Zij worden gematcht met zorgverleners of met vrijwilligers, allen gescreend op het virus, zodat de zorg veilig kan gebeuren.”
Partners in het project
Voor deze oproep van de stad Antwerpen dienden 130 bedrijven en organisaties een project in. Veel voorstellen werden ingediend door multidisciplinaire teams die de kansen wilden grijpen die digitalisering in deze uitzonderlijke situatie biedt.
Voor dit project werkten het IT-bedrijf Spikes samen met Zorgbedrijf Antwerpen. Bingli leverde de digitale applicatie die test op Covid-19. Studenten Healthcare Management van Thomas More werkten tijdens hun stage mee door hulp te bieden via een helpdesk en vragen rond het correct invullen van de Covid-19-test te beantwoorden.
Samenwerken aan innovatie
Samenwerken in een multidisciplinair team bleek een meerwaarde voor dit project.
Werner Vanhees: “We analyseerden samen met de IT-dienst van Zorgbedrijf Antwerpen de bestaande informatiesystemen. Om de applicatie te laten slagen hadden we up-to-date en correcte data nodig.
Om besmettingen in de zorginstelling te detecteren, publiceerde Spikes de anonieme Bingli-vragenlijst op het intranet van Zorgbedrijf. Deze werd gepersonaliseerd ingevuld door elke medewerker en patiënt. In een volgende stap analyseerde de start-up de resultaten van geteste personen en de besmettingssituatie per zorginstelling. Alle relevante managementinfo bundelde Spikes in een databord.
De dashboards waren in mei beschikbaar. Ze geven per instelling de besmettingen, vermoedelijke besmettingen of genezen medewerkers en cliënten in kaart. Gelukkig is de epidemie ingedijkt, maar dit dashboard is up en running voor een mogelijke tweede golf. En niet alleen voor Zorgbedrijf Antwerpen; het bord is erg generiek geconcipieerd en kan vlot in andere organisaties geïmplementeerd worden.
Begin juni werd het platform Kwiekzilver geactiveerd voor regio Antwerpen. Andere gemeenten gebruikten dit platform reeds om de zorgvraag van patiënten te matchen met het zorgaanbod. Dit platform werd opgezet voor Zorgbedrijf Antwerpen en gecombineerd met databases van vrijwilligers uit netwerken van het Zorgbedrijf, de Gezinsbond en organisaties als Femma.”
Had je graag meer uitleg over dit project of wens je samen met onze professionals te bekijken hoe jouw zorginstelling digitaal kan innoveren? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.