Laatste update:
Dat onze werkplek drastisch veranderd is sinds 2020 hoef ik je niet te vertellen…

Ik herinner me hoe die eerste maanden mijn agenda plots vol meetings leek te staan. Van de ene call naar de andere en alle ruimte om ook iets gedaan te krijgen leek als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Ondertussen hebben we de voordelen van thuiswerk omarmd en hebben we leren omgaan met de nieuwe uitdagingen die deze nieuwe manier van werken met zich meebrengt. 

  • Is thuiswerk zinvol of onzin? 

Nu bijna 3 jaar later is ook die nieuwe realiteit weer veranderd. Discussies over de zin of onzin van thuiswerk en de voorzichtige stappen die werkgevers namen, hebben plaats geruimd voor discussies rond het zinvol invullen van hybride werken. Het vertrouwen dat thuiswerkers ooit moesten winnen is nu een evidentie. De rollen zijn nu omgekeerd: het is vaak aan de werkgever om medewerkers te overtuigen het verkeer te trotseren. Dit nieuwe normaal is dan ook een opmerkelijk speerpunt van de investeringen die Microsoft aangekondigd heeft op Ignite, het jaarlijkse netwerkevent met partners en klanten.

Met de tagline “Turn your spaces into places” speelt Microsoft in op de uitdagingen van hybride werken. Op basis van de data in Teams en Outlook kan je als werknemer heel eenvoudig zien wanneer je collegas plannen op kantoor te werken zodat je ook jouw agenda zinvol kan inplannen. De ‘Intelligent booking’ functionaliteit laat je toe om de juiste ruimte te reserveren die past bij het vergaderdoel en de mix van interne en externe deelnemers. Het product belooft ook aanbevelingen te geven voor de kortste reistijden, met prompts die je vertellen wanneer je moet vertrekken op basis van het verkeer en wanneer je vergaderingen zijn gepland. Al die nieuwe interacties maken dat je als werkgever inzicht krijgt over het gebruik van de ruimtes en je daar verder op kan inspelen.

  • Microsoft zet in op het dichten van de kloof

En dat brengt ons naadloos bij Microsoft Teams Rooms . Met deze nieuwe uitbreiding op Microsoft Teams zet de technologiereus verder in op het overbruggen van de kloof tussen mensen die op afstand werken en mensen op kantoor. Waarbij iedereen vanaf elke locatie gezien én gehoord kan worden en zonder beperkingen kan deelnemen. Denk hierbij aan het nog eenvoudiger en intuitiever kunnen delen van discussies, bestanden en informatie. Hiernaast ook het samenbrengen van de fysieke en digitale wereld waardoor dit de interactie tussen het team vereenvoudigt.

De ultramoderne Microsoft Teams-ruimtes bevatten hoogwaardige audio en video zodat iedereen duidelijk gezien en gehoord kan worden. Camera’s in vergaderruimten leveren videostreams in hoge resolutie en optimaliseren het beeld door de mensen in de ruimte in te kaderen of de actieve spreker te volgen. Intelligente camera’s identificeren wie in de ruimte aan het woord is, en individuele namen en profielen worden weergegeven in transcripties van vergaderingen.

Functies zoals live-ondertiteling, live transcriptie, hand opsteken, reacties en chat helpen mensen het gesprek te volgen. Dit biedt de mogelijkheid om non-verbaal of zonder de spreker te onderbreken deel te nemen aan het gesprek. Digitale whiteboards – zowel in de ruimtes als thuis toegankelijk – bevorderen samenwerking en co-creatie. Mensen ter plaatse kunnen rechtstreeks op een Surface Hub of hun eigen telefoon of laptop schrijven en deelnemers op afstand kunnen op hetzelfde gedeelde digitale canvas tekenen. Bovendien kunnen onze Intelligent Capture-camera’s analoge whiteboard-afbeeldingen en tekst vastleggen, scherpstellen, vergroten of verkleinen en verbeteren, zodat externe deelnemers de brainstorm duidelijk in realtime kunnen waarnemen, zelfs wanneer iemand voor het whiteboard staat.

Wil je graag meer informatie of benieuwd welke trends we nog konden spotten, mis dan zeker het aanstaande webinar ‘Microsoft Cloud Collaboration Trends 2023‘ niet! Inschrijven kan onderaan via de link!

Ben van Mol

Ben van Mol

Solution architect

De Microsoft Clouds Collaboration Trends 2023

Welke technologieën verdienen jouw focus volgend jaar om de samenwerkingsproductiviteit van medewerkers en teams te optimaliseren? 

Categorieën

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde content

Klare.ai zet data en kennis om in collectief brein op de werkvloer

AI-oplossing beschermt data van bedrijven en verhoogt productiviteit

Start to run met het Power Platform

Hoe zorg je, als IT-manager, dat non-IT-medewerkers op termijn de 'Power Platform 10 miles' kunnen lopen […]