Laatste update:

Cloud? Is CIO relevant of niet? Dat is de uitdaging!

De Cloud biedt potentieel vele voordelen. Maar passen die bij de behoeften van jouw organisatie? Hoe kan je weten wat de Cloud voor jou kan betekenen?

De meeste toelichtingen van Cloud-mogelijkheden vallen in één van twee categorieën: propaganda of technische specialistentaal. Het is niet gemakkelijk om toegankelijke, transparante informatie te vinden over een duidelijk stappenplan waarmee een organisatie succesvol de voordelen van de Cloud kan plukken.

De Cloud biedt potentieel vele voordelen. Maar passen die bij de behoeften van jouw organisatie? Welke vragen moet je jezelf stellen om te weten wat de Cloud op dit ogenblik juist voor jou kan betekenen?

Any tim any place any device

Wanneer aan bedrijfsleiders wordt gevraagd om hun kennis van de Cloud te scoren, dan geven ze zichzelf een 5 op 10.

Indien jezelf of je bedrijfsleider tot die groep behoort, is het hoog tijd om uit te vinden hoe de Cloud je organisatie kan helpen om flexibeler en competitiever te worden, een betere relatie te hebben met klanten en medewerkers, en een volgende stap in de toekomst te kunnen. Daar horen ook hardere feiten bij zoals: hoe beoordeel je de geloofwaardigheid van een Cloudleverancier, hoe krijg je duidelijkheid over de eigendom van gegevens in de Cloud, of antwoorden op compliance-aspecten en de beveiliging van gegevens en de toegang daartoe. En misschien wordt je geïnspireerd door de successen die andere bedrijven hierin hebben gerealiseerd.

Iedereen die meer uit de Cloud wil halen, zou de volgende stappen moeten doorlopen:

 • Cloud Aware
  • Start hier om meer te leren over Cloud-technologie, service modellen en gebruikspatronen (nee, ga er niet van uit dat je alles al weet): hoe veilig is de Cloud? Wat betekent de Cloud voor je developmentteams en -projecten? Wat betekent de Cloud voor je IT-infrastructuur en je IT-operationsteam? Het begrijpen van de technische mogelijkheden is slechts de eerste stap.
 • Cloud Enabled
  • Wanneer je de basismogelijkheden van de Cloud kent, ben je klaar om te bekijken wat Microsoft Cloud OS, Windows Azure en de Azure Services voor jou en je organisatie kunnen betekenen: welke fundamenten moet de CIO leggen om daarna zijn bedrijf te kunnen doen evolueren naar een moderne organisatie die ‘any time, any place, with any device’ haar klanten kan bedienen. Welke kenmerken van de Cloudtechnologieën bieden oplossingen voor specifieke vragen en doelstellingen van de Business? In deze fase zet je de eerste stappen om de business value van de Cloud voor jouw organisatie te begrijpen.
 • Cloud Optimized
  • Nu ben je er klaar voor om een roadmap uit te werken en je development- en infrastructuurteams de cloud-weg te laten nemen. Start je best met beveiliging en beheer van identiteiten? Waarschijnlijk wel. Bouw je daarna eerst een mobiel platform uit, zodat je b.v. bestaande bedrijfsapplicaties mobiel kan maken? Dat hangt af van de doelstellingen van je organisatie. Enz.

Discover Microsoft Azure

Het is in elke geval duidelijk dat je de mogelijkheden van de Cloud vanuit verschillende rollen moet beoordelen:

 1. Voordelen voor de CIO: Wat betekent de Cloud voor de CIO, zijn medewerkers en processen, zijn datacenter en de basis-IT-infrastructuur die hij biedt?
 2. Voordelen voor de hele organisatie: Wat betekent de Cloud voor de Business, de bedrijfsdoelstellingen en de positie van de organisatie in een commerciële en arbeidscontext?

Het eerste punt wordt beïnvloed door het tweede, en omgekeerd. Het staat wel als een paal boven water dat het huidige Cloud-momentum bepaalt of de CIO zijn strategische rol in de organisatie kan bevestigen of niet: dit is het moment waarop hij of zij er al of niet voor kan zorgen dat interne IT de voorkeursleverancier blijft voor de organisatie, dan wel dat die organisatie extern gaat shoppen en daar de IT-budgetten uitgeeft.


Technorati Tags:
,,,,

Categorieën

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde content

Waarom kiezen voor Azure Integration Services?

Azure Integration Services als bouwstenen voor moderne applicatie integratie

Snel en efficiënt een winnend aanbestedingsdossier

Hoe kan je NLP-technieken inzetten in Office 365 en Azure om slimmer samen te werken aan […]