Laatste update:
Wanneer gaan we ‘fully secure’ zijn? Het is een vraag die vele bedrijven bezighoudt…

Het antwoord is echter niet zo eenvoudig als we zouden willen. Het is namelijk zo dat security geen project is, geen streefdoel dat je op een bepaald moment bereikt en waar je dan klaar mee bent. Security is een gewoonte, een manier van werken, een reflex.

Dit betekent dat het altijd een continu proces is waarbij je aandacht moet hebben voor verschillende dimensies zoals technologie, processen en mensen. Het is belangrijk om te begrijpen dat er geen one-size-fits-all oplossing is voor security. Iedere werkomgeving is uniek en vereist een andere aanpak.

Het is eerder vergelijkbaar met verzekeringen: je wil ook geen geld geven aan een brandverzekering, maar je doet het toch omdat het risico klein is maar de impact groot kan zijn. Bij security gaat het om het inschatten van risico’s en het nemen van maatregelen om deze risico’s te mitigeren.

Een gestructureerde en tweeledige approach vormt de basis van een effectieve beveiliging:

  • Proactief gaan we continue risico’s identificeren en inschatten, om vervolgens de juiste keuzes te maken en acties te ondernemen om bepaalde risico’s te verminderen.
  • Reactief moeten we monitoren en security gerelateerde events detecteren en onderzoeken. Eventuele security breaches moeten zo snel mogelijk opgelost worden. Door security oplossingen te spreiden over verschillende systemen, creëren we zoveel mogelijk barrières voor hackers. Maar het is belangrijk om deze barrières zo te ontwerpen dat ze hackers ontmoedigen en tegelijkertijd gebruikers niet frustreren.

Dus wanneer zijn we “secure”? Het antwoord is simpel: nooit. Maar door ons proactief en reactief op te stellen en ons bewust te zijn van de risico’s, kunnen we de kans op security breaches minimaliseren. Het vergt een gestructureerde aanpak en de bereidheid om continu te leren en te verbeteren.

Uiteindelijk is het belangrijk om te beseffen dat het investeren in security meer is dan simpelweg een vinkje op de to-do lijst zetten. Het is een cruciale strategie om je organisatie te beschermen tegen toekomstige risico’s en om de mogelijkheid te bieden om snel te herstellen van cyberaanvallen met zo min mogelijk schade.

Ben je geïnteresseerd in het verbeteren van de security van jouw organisatie? Wil je meer leren over hoe je proactief en reactief kan omgaan met security risico’s?

Zorg dat je organisatie niet achterblijft op het gebied van security! Meld je nu aan voor ons exclusieve webinar ‘Ready, set, secure!’ op donderdag 30 maart 2023 en leer hoe je jouw bedrijf op een gestructureerde en effectieve manier kunt beschermen tegen de steeds groeiende dreigingen van cybercrime. Onze experts zullen de best practices delen en je praktische tips geven om je security strategie te optimaliseren.

Mis deze kans niet en schrijf je nu in via het onderstaand formulier!

Gert Laureys

Gert Laureys

Cybersecurity advisor

Zorgbedrijf Antwerpen en de harde lessen rond assume breach, zero trust en cyberterrorisme.

Categorieën

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde content

Spikes’ Rapid Q&A: Yannick Dils, cloudexpert, beantwoordt jouw 7 meest prangende vragen

Op donderdag 7 maart 2024 staat het webinar ‘Migreren met impact: de sleutel tot Azure’…

Microsoft 365 Copilot – Nu beschikbaar voor álle organisaties

Elke organisatie kan vanaf nu gebruik maken van Microsoft 365 Copilot, ongeacht de grootte.