Laatste update:

7 redenen waarom je Teams als applicatieplatform niet mag negeren

Hoe verzekeren we ons van toekomstig succes? Hoe kunnen we ons voorbereiden op de uitdagingen van morgen? Welke huidige uitdagingen staan in de weg voor toekomstig succes? Wat is het geheim achter succes van zij die al klaar zijn voor toekomstig succes?

Het antwoord op al deze vragen kennen velen onder ons zeer goed. Om morgen succesvol te zijn heb je een datagedreven organisatie nodig. Een organisatie waarin iedereen continu er alles aan doet en vooral ook optimaal ondersteund wordt om relevante inzichten te verwerven en te delen, en dat met de bedoeling klanten gerichter en proactiever te helpen in hun streven naar succes.

We zijn allemaal consumenten. En als consument hebben we uitgebreid kennisgemaakt met diensten zoals Spotify, Netflix, Bol.com en Coolblue. Wat ze gemeen hebben? Dat is wel duidelijk: het zijn datagedreven organisaties die proactief en gepersonaliseerd inspelen op wat ons gelukkig maakt, vaak nog voor we zelf beseffen waarnaar we precies op zoek zijn.

Ingegeven door moderne consumentenervaringen verwachten onze klanten dezelfde proactieve en persoonlijke dienstverlening, dus ook in een B2B context. Wij hebben op onze beurt ondertussen dezelfde minimum verwachtingen van elkaar – collega’s, externe medewerkers, werkgevers en toeleveranciers. Onze klanten hebben tegenwoordig oneindig veel keuzes en kiezen voor het bedrijf dat het beste inspeelt op hun behoeftes en vragen. Voldoe je hier niet aan? Dan gaan ze op zoek naar een bedrijf die hen wel de ervaring biedt die ze verwachten. Zo ben je toch ook?

Daar is een app voor

Als consument zijn we het gewoon dat er voor elke persoonlijke behoefte wel een app bestaat die we op onze smartphone kunnen installeren. Vaak hebben we zelfs een overvloed aan keuzes. Wanneer we daarentegen op zoek gaan in onze werkomgeving naar apps om ons te helpen met onze dagelijkse professionele uitdagingen. Nu blijkt zo goed als altijd dat er eenvoudigweg geen app bestaat, laat staan keuzes. Wel bestaan er vaak interne systemen, elk met hun eigen datasilo’s, maar die lossen meestal niet de verwachtingen in die we als consument normaal zijn gaan vinden.  Ze zijn vaak ongebruiksvriendelijk en staan zelfs vaak optimale dienstverlening in de weg.

Er is een overduidelijke behoefte aan moderne business apps. Volgens een IDC-studie van oktober 2019, zullen er tegen eind 2024 in totaal wereldwijd 500 miljoen nieuwe apps worden gebouwd, dat is meer dan het aantal apps dat er de laatste 40 jaren samen werden ontwikkeld. In 2017 stelde Gartner bovendien al vast dat de vraag naar nieuwe apps 5x groter is dan de IT afdelingen aankunnen. Dit is natuurlijk vooral omdat er een groot tekort is aan professionele ontwikkelaars, een wereldwijd tekort dat naar schatting tegen 2030 zelfs zou aangroeien tot 1 miljoen professionele ontwikkelaars.

De oplossing is Teams, meer bepaald Teams als applicatieplatform. In wat volgt, lijsten we 7 redenen op waarom Teams de ideale oplossing is voor de uitdagingen waarvoor we staan.

1 – Teams, meer dan chatten en vergaderen

Als gevolg van de COVID-pandemie zijn we versneld met Teams gaan samenwerken, van thuis uit. We vinden het allemaal heel normaal vandaag om met elkaar te chatten, bestanden uit te wisselen en te video-vergaderen,  allemaal met Teams. Teams is voor velen stilaan het nieuwe Outlook geworden.

We zijn op een punt gekomen dat we via Teams nu ook toegang wensen tot de kernprocessen van onze organisatie, en dit op basis van business applicaties geïntegreerd in Teams, en dat is wat precies wat sinds kort mogelijk wordt gemaakt dankzij de verregaande integratie van het Power Platform in Teams.

Op basis van deze integratie werden er nu al duizenden kant en klaar Power Platform apps ontwikkeld die je met enkele klikken in Teams kan activeren en werd het bovendien met even weinig klikken mogelijk om zelf een business app te bouwen, zonder Teams te moeten verlaten.

2 – Voldoe sneller aan de zakelijke vraag

Het allergrootste voordeel van de diepe integratie van het Power Platform in Teams is dat daardoor Teams een volwaardig low-code platform is, waarbij zonder betrokkenheid van professionele ontwikkelaars of zelfs zonder enige betrokkenheid van IT een business applicatie kan gebouwd worden. Kortom: Teams is een applicatieplatform dat de zelfredzaamheid in de hand werkt.

Het actuele grote tekort aan professionele ontwikkelaars is daarom niet langer een probleem om snel en effectief te voldoen aan de steeds groter worden zakelijke vraag.

Iedereen, niet alleen de IT afdeling en de professionele ontwikkelaars, kan nu bijdragen om tegemoet te komen de “longtail” van de zakelijke vragen, in het bijzonder van de zakelijke gebruikers zelf.

3 – Ook voor professionele applicatie ontwikkelaars

Als je zou denken het Power Platform en dus Teams een “low-code” applicatieplatform is dat uitsluitend bedoeld is voor de zogenaamde “citizen developer”, denk dan maar opnieuw. Het Power Platform en de integratie ervan in Teams werd ontworpen voor zowel de eerder zakelijke “no-code” gebruikers als voor de “code-first” ontwikkelaars, en iedereen daartussen. Meer nog, professionele ontwikkelaars zullen zelfs dankzij het Power Platform en de integratie in Teams sneller tot betere resultaten komen.

4 – Moeiteloze integratie en uitbreidbaarheid

Nu al is er voor virtueel elke integratie-behoefte een zogenaamde connector beschikbaar, en bovendien kunnen professionele ontwikkelaars heel snel hun bestaande skills, broncode en tools inzetten om bedrijfsspecifieke connectors te bouwen, voorbeelden hiervan zijn Visual Studio en Visual Code integratie, Azure DevOps en GitHub integratie, de meer dan 20 Azure-specifieke connectors en in het bijzonder de Azure API Management service.

5 – Teams will be as big as the internet

Aan de ambities van Microsoft zal het niet liggen, getuige daarvan zijn de uitspraken van Microsoft CEO Satya Nadella zoals “Teams will be as big as the internet”. Teams is in ieder geval nu al dé plek waar steeds meer eindgebruikers heel veel tijd besteden, en dus dé plek waar ze ook zullen verwachten toegang te hebben tot alle bedrijfsprocessen en dit natuurlijk via een geïntegreerde Power Platform app.

Het succes van Teams zal dankzij de integratie van het Power Platform alleen maar groter worden. Het zal daarom niet verbazen dat Microsoft het Power Platform letterlijk centraal positioneert als een fundamentele hoeksteen van de Microsoft cloud:

6 – Je kan meteen starten

De integratie van het Power Platform in Teams betekent dat je zonder bijkomende licentiekosten meteen kan starten. Dit kan op basis van de vele templates en voorbeeldtoepassingen die Microsoft aanreikt en de ondertussen ontelbare community oplossingen, waar je heel veel uit kan leren.

Starten doe je idealiter met het bouwen van “personal productivity” en “team collaboration” oplossingen om dan geleidelijk aan door te groeien naar complexere “digital feedback loop” scenario’s.

Denk bij “personal productivity” apps bijvoorbeeld aan het automatisch opslaan in SharePoint van facturen die je als bijlagen van e-mails ontvangt, waarbij je informatie zoals afzender, onderwerp van de e-mail en tijdstip van ontvangst opslaat in aparte kolommen. Bij elke factuur win je zo misschien louter 2 minuten, maar dat loopt snel op als je bijvoorbeeld 20 of meer facturen per dag ontvangt.

In het geval van “team collaboration” denk dan vooral aan goedkeuringsprocessen en het samenbrengen van en het samenwerken rond gedeelde informatie van alle aard via een Power App binnen Teams.

Onder “digital feedback loop” scenario’s vallen alle oplossingen waarbij het gaat over complexere integraties met bestaande backend systemen, meer eindgebruikers en bedrijfskritische kernprocessen.

7 – Alles komt samen in Teams

Dankzij de Power Platform integratie in Teams hebben we het ultieme platform waarop we eigenlijk al heel lang wachten, een platform dat ons eindelijk toelaat om alles samen te brengen via een hedendaagse gebruikerservaring. Het zal in geen tijd essentieel onderdeel uitmaken van hoe je organisatie functioneert. Belangrijk dus dat je je van in het begin laat begeleiden door specialisten die je helpen een eigen “Centre of Excellence” in te richten om zo versneld tot een schaalbaar en duurzaam resultaat te komen.

Heb je uitdagende projecten of wens je versneld de interne competenties op te schalen ?  Laat je dan professioneel begeleiden.  De specialisten van Spikes staan klaar om best-practices te delen en je hierin maximaal te ondersteunen.

Yves Kerwyn

Yves Kerwyn

Power Platform & Dynamics 365 SureStep Ambassador
Microsoft

Laat je inspireren tijdens een (gratis) webinar waarin vanuit de praktijk een helder kader geschetst wordt omtrent alle mogelijkheden van Teams als applicatieplatform, waarbij real life scenario’s gedemonstreerd worden, en een best-practices stappenplan gedeeld wordt zodat u meteen van start kan gaan.

Teams + Power Platform, in 7 stappen naar zelfredzaamheid

Best-practices om versneld bedrijfsprocessen te automatiseren en de impact op de productiviteit van uw medewerkers in de praktijk te ervaren.

Categorieën

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde content

Spikes’ Rapid Q&A: Dirk Verhaeghe, Business Innovation Expert, beantwoordt jouw 7 meest prangende vragen

Op donderdag 25 april 2024 staat het webinar ‘Ontdek het Generatieve AI-landschap van Microsoft’ op…

Spikes’ Rapid Q&A: Yannick Dils, cloudexpert, beantwoordt jouw 7 meest prangende vragen

Op donderdag 7 maart 2024 staat het webinar ‘Migreren met impact: de sleutel tot Azure’…