De gemiddelde tijd om een datalek te identificeren en in te dammen, bedraagt maar liefst 280 dagen (Cost of a Data Breach Report, IBM, 2020). Dit betekent dat cybercriminelen gedurende langere tijd toegang kunnen hebben tot een netwerk, waardoor ze ruimschoots de kans krijgen om gegevens te stelen of schade te veroorzaken.
In dit webinar komt Dimitri de Rooze, directeur van Data en Digitale transformatie bij Zorgbedrijf Antwerpen, vertellen over wat zo’n cyberaanval allemaal met zich meebrengt. Begin dit jaar zijn zij zelf slachtoffer geweest van zo’n aanval en riepen zij de hulp van Spikes in om de schade in te perken en iedereen zo snel mogelijk terug in een veilige, gecontroleerde omgeving te laten werken.
Verder bleek uit een studie dat 90% van de datalekken wordt veroorzaakt door menselijke fouten, zoals zwakke wachtwoorden, verkeerd geconfigureerde systemen of phishing-aanvallen (Verizon, 2020). Dit onderstreept het belang van voorlichting aan werknemers over best practices op het gebied van cyberbeveiliging.
Daarnaast slaan we de handen in elkaar met Resilient Security en delen we welke eerste stappen cruciaal zijn richting een veilige werkomgeving en hoe je de impact van een hack kan verkleinen met behulp van de implementatie van de juiste IT-technieken.
Wat staat er op de agenda?
- De wake-up call van Zorgbedrijf Antwerpen: het verhaal achter de aanval
Zorgbedrijf Antwerpen heeft recent zelf ondervonden wat zo’n cyberaanval allemaal met zich meebrengt en hoe groot de impact tot weken en maanden nadien blijft nazinderen op medewerkers, de werking en de gehele organisatie. Dimitri De Rooze, directeur van Data en Digitale transformatie bij ZBA, bespreekt de prioriteiten die ze meteen na de aanval vastpinden en waar de grootste uitdagingen lagen.
- Van weerloos tot weerbaar: hoe bereid je je organisatie voor en win je de controle terug?
Welke eerste stappen zetten we richting een veilige werkomgeving? Waar bevinden zich de mazen in het net waardoor de hackers konden binnendringen? Welke tools implementeren we om veilig terug live te gaan? Bart Saels, Team lead Managed services & Infra, wijdt hier verder over uit en legt uit hoe je erger kan voorkomen met behulp van de juiste IT-technieken.
- Een breach op jouw omgeving? Wat nu?!
Hoe zorg je er voor dat je je organisatie bestand is tegen toekomstige cyberaanvallen? Peter Beyls, Security Architect bij partner Resilient Security, licht in dit onderdeel toe hoe klanten van een reactieve naar proactieve security aanpak evolueren. Hiernaast gaat Peter dieper in op security controls zoals incident monitoring, vulnerability management, security awareness,… alsook het streven naar de ideale security maturiteit voor jouw onderneming.