Op donderdag 7 maart 2024 staat het webinar ‘Migreren met impact: de sleutel tot Azure’ op de agenda. Om alvast in de stemming te komen, hebben we onze cloudexpert Yannick Dils uitgenodigd voor een blits interview waarin we hem kritisch bevragen over jullie belangrijkste bezorgdheden over de cloud.
Uitdagingen
Wat zijn momenteel de grootste uitdagingen op het gebied van Azure?
Yannick: De uitdagingen liggen voornamelijk op het gebied van kennis en complexiteit. In het begin kan het Azure-landschap overweldigend lijken, als een immense speeltuin waarin men snel verdwaalt. Daarnaast is het essentieel om de kosten onder controle te houden. Zonder diepgaand inzicht of een goed doordacht budget kunnen de kosten snel uit de hand lopen, wat het succes van een Azure-implementatie in gevaar kan brengen.
Wat is de oorzaak van deze uitdagingen?
Yannick: Vaak ligt de kern van deze problemen bij een gebrek aan een solide basis. Net zoals bij het bouwen van een huis, moet men niet beginnen met het dak, maar met een sterke fundering. Een degelijk fundament is essentieel voor een succesvolle Azure-implementatie.
Dit fundament bouw je op basis van de expertise van je eigen bedrijfslandschap & de expertise van een IT-partner die dergelijke projecten reeds vele malen heeft uitgevoerd. Door deze te combineren ga je een succesvolle cloud-transformatie tegemoet.
Controle behouden
Heerst er het misverstand dat Microsoft bij de overstap naar de cloud alles overneemt?
Yannick: Er bestaat een misvatting over de verdeling van verantwoordelijkheden in de cloud. Vanuit regelgevingsperspectieven kunnen bedrijven terughoudend zijn om gegevens naar de cloud te verplaatsen. Echter, zijn er voldoende alternatieven die met de nodige gedeelde verantwoordelijkheid ervoor kunnen zorgen dat je data op een beveiligde manier in de cloud zit en gebruikt kan worden, dit zelfs met goedkeuring van de Data Protection Officer (DPO). Dit blijft natuurlijk de verantwoordelijkheid van de organisatie om de voordelen van de cloud op een veilige manier te benutten, en deze van een IT-partner om de voordelen & valkuilen toe te lichten. Hierbij is opnieuw een goede basiskennis en expertise van cruciaal belang.
Is de overstap naar de cloud voor elke sector anders?
Yannick: Ja, elke sector heeft zijn eigen unieke eisen en regelgevingen. Het is van belang om te begrijpen wat wel en niet in de cloud kan worden gezet, afhankelijk van de sector en de geldende voorschriften. In veel gevallen is een hybride cloudoplossing een goed compromis, waarbij bepaalde processen nog on-premises kunnen worden uitgevoerd.
Kunnen de oplopende kosten worden teruggedraaid?
Yannick: Door een grondige analyse kunnen kosten duidelijk in kaart worden gebracht, waarna passende maatregelen kunnen worden genomen om deze te beheersen. Technieken zoals kostenherverdeling kunnen worden toegepast om de uitgaven te optimaliseren. Azure biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om services alleen te laten draaien wanneer ze nodig zijn, wat resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen ten opzichte van traditionele on-premises oplossingen.
Grote veranderingen
Maar wat met de veranderingen voor het personeel?
Yannick: Je personeel meekrijgen in deze transformatie is een significante uitdaging die vaak wordt benadrukt. Echter, door het inzetten van integrators kan de werkdruk voor engineers worden verminderd. Hoewel er in het begin een leercurve is, zal deze investering zich op de lange termijn terugbetalen door verworven inzichten en geautomatiseerde processen, waardoor dagelijkse taken uiteindelijk worden vereenvoudigd of geëlimineerd.
Webinar ‘Migreren met impact, de sleutel tot Azure’
Waarom zou een IT-leider dit webinar moeten bijwonen?
Yannick: Dit webinar biedt een unieke gelegenheid om bestaande zorgen vanuit een ander perspectief te bekijken en om een duidelijk beeld te krijgen van hoe een Azure-traject er in de praktijk uitziet. Bij Spikes begrijpen we dat er geen one-size-fits-all oplossing is. We streven ernaar om samen met uw organisatie op elk niveau een maatwerktraject uit te stippelen dat perfect aansluit bij uw specifieke behoeften en doelstellingen.