Op donderdag 25 april 2024 staat het webinar ‘Ontdek het Generatieve AI-landschap van Microsoft’ op de agenda. Om alvast in de stemming te komen, hebben we onze Business Innovation expert Dirk Verhaeghe uitgenodigd voor een blits interview waarin we hem kritisch bevragen over jullie belangrijkste bezorgdheden over Generatieve AI en Copilot.
Uitdagingen
Wat zijn momenteel de grootste uitdagingen op het gebied van Microsoft GenAI en Copilot
Dirk: De grootste uitdagingen zijn niet technologie-gedreven, maar bestaan erin om de vele mogelijkheden die de technologie biedt weten te vertalen naar bedrijfsspecifieke toepassingsgebieden binnen core bedrijfsprocessen en ten dienste van concrete personas in een organisatie, zodat dit tot meetbare efficientie-, productiviteits- of kwaliteitsverbeteringen kan leiden. De bedrijven die erin slagen dit gericht in te zetten, niet omwille van de hype, maar bewust omwille van de meerwaarde dat het brengt, zullen ook het snelst de rendementen ervan kunnen ervaren en een competitief voordeel weten te realiseren.
Wat veroorzaakt deze uitdagingen volgens jou?
Dirk: GenAI is een vrij recente technologie die zich voor niet-techneuten nog in een verwonderingsfase bevindt. Het lijkt wonderlijk wat het allemaal blijkt te kunnen, maar men staat doorgaans niet stil bij de omstandigheden waarin deze technologie wel of niet optimaal tot haar recht komt. Welke risico’s en beperkingen het met zich meebrengt, en hoe we dit op een veilige en controleerbare manier kunnen inzetten. Kennis over, beheersing van en ervaring rond deze technologie is een belangrijke voorwaarde om rendement te genereren in de dagelijkse werkprocessen van uw medewerkers.
Misvattingen
Heerst er een misvatting dat Microsoft bij de overstap naar AI en Copilot alles overneemt?
Dirk: Net zoals bij elke grote technologische omwenteling die we de afgelopen eeuwen gekend hebben is er weerstand of angst. Neen, AI zal niet de mens vervangen. Ja, AI zal een grote impact hebben om alle omstandigheden waarin mensen, en in het bijzonder kenniswerkers, hun werk uitvoeren. Wat zeker is, is dat mensen op een andere manier hun werk zullen uitvoeren. Human intelligence en Artificial intelligence zullen hand in hand gaan, en leiden tot Augmented intelligence, waarin de mens maximaal ondersteund wordt door AI.
Verschilt de overstap naar AI en Copilot-oplossingen per sector?
Dirk: GenAI en ook Copilot komen in vele smaken en kleuren. Sommige varianten zullen vooral focussen op generieke scenario’s die voor alle personen relevant zijn, en die een breed genoeg scala aan mogelijkheden bieden waardoor elke persoon er zijn gading in vindt om de persoonlijke en team-productiviteit op te krikken. De echte innovatie zal echter komen van geverticaliseerde oplossingen voor specifieke bedrijfsprocessen en welbepaalde sectoren. Het toepassen van GenAI en Copilot binnen een specifiek context leidt tot maximale waardecreatie voor een bedrijf of organisatie.
Welke sector heeft verrassend geprofiteerd van het gebruik van Copilot en/of GenAI?
Dirk: Het zal niemand verrassen dat in de professionele dienstverlening, waarin veel kenniswerkers actief zijn, een grote meerwaarde gecreëerd wordt.
Wat ons wél verrast heeft is dat typische eerstelijnsmedewerkers die tot op heden weinig toegang hadden tot informatie uit back-end systemen hier het meeste voordeel uit halen. Het toepassen van een “multimodale” aanpak, waarbij niet enkel eenzijdig teksten gegenereerd worden, maar waarbij dit gecombineerd wordt met speech-to-text en (on)gestructureerde gegevensverwerking biedt mogelijkheden die voorheen ondenkbaar waren. Denk hierbij aan verzorgend personeel in de gezondheidssector, werfmedewerkers in de bouwsector, field techniekers of commerciële medewerkers die vooral mobiel werken, … etc.
Grote veranderingen
Hoe beïnvloeden de veranderingen het personeelsbestand?
Dirk: AI zal er voor zorgen dat een groei in dienstverlening (in volume of via verbreding) niet zoals in het verleden lineair hoeft te verlopen met de groei van het personeelsbestand. Tevens zal dit er voor zorgen dat kennis die nodig is om een functie uit te oefenen breder beschikbaar komt voor alle medewerkers, ook voor mensen die vrij junior in een functie stappen en nog niet alle ervaring hebben om op elke situatie in te spelen. Dit maakt concreet dat de kwaliteit van de dienstverlening naar klanten toe zeer snel kan opschalen.
Webinar ‘Ontdek het Generatieve AI-landschap van Microsoft’
Waarom zou een IT-leider dit webinar moeten bijwonen?
Dirk: GenAI brengt naast enorme mogelijkheden ook heel wat uitdagingen met zich mee. Het marketing-geweld van Microsoft focust op een ideale wereld, terwijl de praktijk toch weerbarstiger lijkt. Wij hebben alle vormen van Microsoft GenAI in de praktijk geïmplementeerd, geïntegreerd in dagelijkse bedrijfsprocessen én grondig geëvalueerd. Tijdens dit webinar delen we onze inzichten aan de hand van concrete voorbeelden, scheiden we marketing-praat van de realiteit, en delen we best-practices om er mee aan de slag te gaan. Kortom, een ideale springplank om er zelf mee aan de slag te gaan.