Laatste update:

Top 3 IT-veiligheidsrisico's in 2019

Cyberaanvallen gebeuren vaker en ze worden groter en complexer. Het goede nieuws: je kan bedrijf redelijk eenvoudig beschermt tegen cyberaanvallen.

1. Phishing blijft de grootste bedreiging

Phishing blijft de grootste bedreiging omdat het werkt. Zeker de geavanceerde vorm, _spear phishing_, is een lucratieve bezigheid. Cybercriminelen benaderen collega’s via sms, telefoon of sociale media. Doel is om logingegevens te pakken te krijgen. Of om hen geld over te laten schrijven. Kleinere bedrijven zijn vaak slachtoffer van ransomware. Door te klikken op een schadelijke link versleutelt een crimineel je harde schijf of bestanden. Pas na het betalen van losgeld krijg je een decoderingssleutel. Jammer genoeg lukt dat maar in 30% van de gevallen. Niet betalen is het beste advies. Aangifte doen en investeren in beveiliging.

2. Bescherm bedrijfsdata in de cloud

Werken in de cloud is het nieuwe normaal. De voordelen zijn groot. Altijd de nieuwste software, communicatietools in alle vormen en maten, oneindig veel opslagruimte. Maar weet dat 21% van de data in de cloud gevoelige informatie is. En dat je die ook wil beschermen. Cloudbeveiliging pak je anders aan dan de lokale beveiliging van hard- en software. Alles start met een veilige migratie naar de cloud. Welke tools je gebruikt, is niet van belang. Wel de veilige opbouw van een cloudomgeving, vermijd dus foute configuraties. Automatiseer ook de beveiliging van je bedrijfsdata. Die processen monitoren permanent de cloudomgeving en lossen problemen automatisch op.

3. Vertrouw niet blindelings op digitale assistenten Artificiële intelligentie

(AI) is een zegen op vlak van efficiëntie en automatisering. Maar AI is ook een vloek in handen van cybercriminelen. Zij omzeilen je standaard beveiliging, automatiseren de selectie van doelwitten of detecteren geïnfecteerde omgevingen om er later hun voordeel mee te doen. Ook de digitale assistenten hebben zwakke plekken. Ze veroveren huizen en kantoren, winkels en banken. Apparaten die een huis of een kantoor aansturen zijn erg aantrekkelijk voor cybercriminelen. Door ze te infecteren met malafide code nemen zij de controle over. En dan is het een kleine stap naar het openzetten van ramen en deuren. Fysiek of virtueel.

Oplossing is om bestaande beveiligingsoplossingen aan te vullen met AI-gebaseerde instrumenten. Die monitoren apparaat– en gebruikersgedrag en markeren verdachte bewegingen. Ze zijn de basis voor verbeterde beveiligingstechnieken.

Maak je medewerkers bewust van de risico’s en leid ze op. Kies voor de recentste beveiligingstactieken en ken vooral de dreigingen die op je afkomen. Investeer in veiligheid en in een professioneel IT-team. Onmiddellijk aan de slag of wil je toch meer weten?

Contacteer ons en we kijken samen hoe we je verder kunnen helpen. Veiligheid is een belangrijk thema. Daarom krijg je de volgende weken nog meer tips, inzichten en trucs om veiligheidsproblemen op te lossen. Omdat je bedrijfsdata je belangrijkste bezit is.

Categorieën

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde thema's

Gerelateerde content

Hoe voldoen aan GDPR anno 2023? 5 tips voor bedrijven

Het is 2023 en de General Data Protection Regulation (GDPR), oftewel Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG),…

Omgaan met een cyberaanval: Zorgbedrijf Antwerpen aan het woord

Zorgbedrijf Antwerpen is eveneens getroffen door de recente ransomware cyberaanval op Digipolis, de digitale diensten van […]